06 214 729 20 info@bouke-pt.nl

Zijn eieren nou goed voor je?

Vlees, vis, gevogelte, eieren & zuivel

Een voorbeeld van vragen die ik vaak gesteld krijg is: ‘Zijn eieren nou goed voor je?’ of ‘Is zuivel nou een gezond product?’. Om antwoord te geven op vragen over de producten vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivel en of deze producten nou wel of niet goed voor je zijn schrijf ik dit artikel. Ik hoop met dit artikel onduidelijkheden en onwaarheden weg te nemen bij de lezers voor zover dat mogelijk is. Hierbij wil ik namelijk zeggen dat er wat betreft voedsel ontzettend veel verschillende invalshoeken zijn. Ik schrijf dit op basis van mijn bronnen en opleidingen die ik gevolgd heb en als goed onderbouwd beschouw. Echter betekenen dit niet dat het voor iedereen de absolute en enige waarheid is.

Vlees
Te beginnen bij vlees: over vlees wordt nogal eens gepretendeerd dat het ongezond is, maar dit is zeker niet waar! Vlees wordt namelijk pas ongezond als je het gaat bewerken met chemische stoffen. Het is opvallend hoe veel mensen die overgewicht hebben en een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen, vlees zien als hetgene dat ongezond is binnen hun dieet. Een andere onwaarheid over vlees is dat men zegt dat er zoveel verzadigde vetten in zitten. Ten eerste zijn verzadigde vetten niet eens zo slecht als men zegt dat het voor je is, en ten tweede zitten er niet eens zoveel verzadigde vetten in vlees.
Al met al is vlees eten voor de meeste mensen aan te raden. Het bevat veel proteïnes die nodig zijn voor herstel, en is daarom in combinatie met krachttraining veelal aan te bevelen.

Vis
Vis is ontzettend goed voor je! Het zit vol belangrijke nutriënten zoals proteïnes en vitamine D. Het bevat tevens omega 3 vetzuren die onmisbaar zijn voor ons lichaam en onze hersenen. Er zijn vanuit onderzoek tal van voordelen gevonden voor onze gezondheid. Enkele voorbeelden hiervan zijn dat het eten van vis:[bullets style=”red”]

  • Het risico van hartaanvallen verminderd.
  • Depressies tegengaat.
  • Astma bij kinderen tegengaat.
  • Etc.

[/bullets]
Er doen verhalen de ronde dat een te hoge consumptie vis een kwikvergiftiging kan opleveren. Dit is echter nooit met een direct onderzoek bewezen. Verder zitten er zoveel voordelen aan het consumeren van vis dat zelfs een eventuele kwikvergiftiging niet zou opwegen aan deze voordelen. Nou is het wel wat meer oppassen bij zwangere vrouwen en kinderen, deze groepen zijn namelijk gevoeliger voor een kwikvergiftiging. Mocht je je zorgen maken om je kwikinname kun je opzoeken wat voor soorten vis een hoge waarde kwik hebben, en welke een lagere.

Gevogelte
Gevogelte is zeker goed en er hangen geen gezondheidsrisico’s aan vast, het schijnt zelfs dat mensen die veel wit vlees eten een kleinere kans op het krijgen van kanker hebben. Het probleem met gevogelte is alleen dat het niet zoveel voedingswaarden bevat als vlees en vis. Vette stukken kip zijn van de gevogelte het meest voedzaam en bevatten veel onverzadigde vetten.

Eieren
Eieren zijn ontzettend goed voor je, het bevat namelijk alle bouwstenen waar dieren van groeien. In eieren zitten:
veel micronutriënten;
veel anti-oxidanten;
een bijna perfect vetzuurprofiel.

De voorwaarde hiervoor is wel dat de kippen lijnzaad hebben gegeten tijdens hun leven en geen granen (ook geen biologische granen dus!). De zogenaamde verhoogde kans op beroerte en sterfte bij hoge consumptie is door meerdere studies tot onwaarheid verklaard. Andere studies toonden zelfs aan dat het eten van eieren hartaandoeningen kunnen voorkomen en tot lagere cholesterol leiden. Verder bevatten eieren:
veel B-vitaminen;
een compleet aminozuurprofiel en zijn ze vrijwel de enige vorm van choline binnen je dieet. Choline is een stofje wat vetverlies kan versnellen (hiervoor zou je alleen wel zo’n 13 eieren moeten eten).

Zuivel
In 2016 is er een groot onderzoek geweest naar zuivel omdat er zoveel twijfel is over of het nou wel of niet goed is voor de gezondheid. Uit dit onderzoek bleek dat de inname van zuivel leidt tot:
een laag vetpercentage;
verhoogde spiermassa;
verbeterde botdichtheid;
verlaagd risico op diverse soorten kanker;
een trend naar verlaagd risico op type II diabetes;
een verlaagd risico op cardiovasculaire aandoeningen, met name beroerten.

Toch heeft zuivel een slechte naam aan zich hangen, dit komt door lactose-intolerantie. Mensen zijn relatief pas vrij laat blootgesteld aan het consumeren van zuivel, vandaar dat het stofje wat de lactose verteerd (lactase) pas laat is ontwikkeld bij mensen. Dit zorgt ervoor dat er vrij veel mensen zijn die niet genoeg lactase produceren, zo ontstaat lactose-intolerantie. In onze genetische ontwikkeling als mensen zijn we steeds toleranter geworden voor lactose. Toch is vandaag de dag slechts 1 op de 3 mensen perfect tolerant voor lactose. Als je dus tolerant bent voor lactose is het slim om het op te nemen in je dieet, zuivel is namelijk:
een van de hoogste kwaliteit eiwit- en calciumbronnen;
doorgaans een uitstekend verzadigingsprofiel, relatief aan de vetinhoud.
Deze kwaliteiten maakt het ook een goed product voor bodybuilders.

Maar ook als je lactose intolerant bent is er een oplossing: gefermenteerde zuivelproducten, kaas bijvoorbeeld. Ook kaas is gezond, ondanks de cholesterol en verzadigde vetten. Het bevat namelijk:
veel voedingsstoffen;
rijk aan verschillende nutriënten;
vitamine K2.

Dus als je niet intolerant bent voor zuivel is er geen enkele reden om geen zuivel te consumeren. Zo wel, gebruik gefermenteerde zuivelproducten!

Bron:
PTC2 Gezondheid en diëten: een conceptueel kader (bayesianbodybuilding.com)

afvallen?

Download mijn voedingsplan en verlies
minimaal 1 procent gewicht in vet per week.
En leer op een verantwoorde manier je voeding aan te passen.

 

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Bouke Personal Training Hilversum
× WhatsApp met mij!